Kecurian Tatal Taurat Las Vegas Las Vegas Berakhir Dengan Waktu Pemulangannya Sebelum Cuti Yahudi
toto

Kecurian Tatal Taurat Las Vegas Las Vegas Berakhir Dengan Waktu Pemulangannya Sebelum Cuti Yahudi

Pemulangan skrol Taurat yang dicuri baru-baru ini digambarkan sebagai keajaiban Las Vegas. Ia datang hanya beberapa jam sebelum permulaan tahun baru Yahudi .

Jack Abraham
Jack Abraham, gambar di atas, dalam foto sebelumnya. Dia dapat mendapatkan Pengeluaran SGP kembali skrol Tauratnya, kiri, yang dicuri dari The Venetian. (Imej: COLlive )
Taurat, yang mempunyai teks tulisan tangan lima buku Alkitab Ibrani, telah dicuri pada 12 Jun dari The Venetian di Las Vegas Strip.

Pada hari Jumaat, pegawai Jabatan Polis Metropolitan Las Vegas (LVMPD) berkata Taurat itu ditemui di sebalik bangunan yang tidak dikenali sejak sebulan lalu, lapor KVVU , sebuah stesen TV tempatan. Wanita yang menemui skrol itu baru-baru ini membawanya ke LVMPD.

Pemilik skrol itu, Jack Abraham, seorang tukang emas yang berpangkalan di New York, baru-baru ini menaikkan ganjaran untuk pengembaliannya daripada $10,000 kepada $40,000. Beliau berkata tiada soalan akan ditanya jika ia dikembalikan. Ia mempunyai nilai sentimental yang besar untuk dia dan keluarganya.

Polis tempatan menyerahkan Taurat kepada seorang rabbi tempatan. Dia harus membawanya kepada Abraham.

Ketika bercakap dengan KVVU , Rabbi Mendy Harlig dari Chabad dari Henderson, Nev., menggelar pengembalian Taurat sebagai “keajaiban” — terutamanya kerana ia diberikan kepada pihak berkuasa hanya beberapa jam sebelum tahun baru Yahudi, yang dikenali sebagai Rosh Hashanah. Cuti bermula pada waktu malam pada hari Ahad.

Bermula pada 8 Jun, Taurat telah disimpan di dalam bilik konvensyen yang besar, di mana kira-kira 400 orang Yahudi yang taat beragama berdoa dan membaca Result SDY daripada teks suci semasa pameran perdagangan barang kemas Las Vegas: JCK Las Vegas. Ia adalah acara perdagangan barang kemas tahunan terbesar di Amerika Utara.

Suspek Secara Besar
Setakat ini, tiada siapa yang ditangkap kerana mencuri Taurat. Jika seseorang ditangkap, suspek boleh didakwa dengan rompakan besar , lapor KLAS , sebuah lagi stesen TV tempatan.

Kemungkinan suspek dilihat pada rakaman pengawasan yang dikeluarkan pada musim panas oleh LVMPD. Dia meletakkan Taurat dalam beg pakaian beroda dan meninggalkan kompleks itu.

Dia dipercayai berusia antara 20-an dan 30-an, kira-kira 5 kaki, 11-inci hingga 6 kaki dan 2-inci tinggi, menurut LVMPD. Kemungkinan pencuri itu memakai topi hitam, baju hijau, dan seluar gelap pada masa itu.

Sepanjang musim panas, Abraham mendedahkan pencuri itu cuba menjual skrol itu , lapor The Jewish Week , sebuah penerbitan yang berpangkalan di New York.

Nilai sentimental
Selama kira-kira 25 tahun, Abraham selalu membawa gulungan itu ke konvensyen perhiasan tahunan yang digunakan dalam perkhidmatan Keluaran HK keagamaan. Abraham juga menggunakannya dalam banyak peristiwa penting dalam kehidupan keluarganya dan membawanya apabila dia melawat lokasi seperti Moscow dan Israel.

Ia mempunyai makna yang sangat besar untuk keluarga dan semua orang yang bergantung kepadanya selama bertahun-tahun,” kata Abraham. “Anda merasakan semangat Shabbat di mana sahaja kami mengadakan persembahan kerana Taurat ini.”

Abraham ialah presiden Jemaah Anshei Shalom, sebuah rumah ibadat dan pusat komuniti Afghanistan di Jamaica Estates, Queens, NY Keluarganya berasal dari Afghanistan.